You are currently viewing Biznis centar Jajce/Održan prvi sastanak radne grupe”Aktivnosti zagovaranja ženskog poduzetništva”

Biznis centar Jajce/Održan prvi sastanak radne grupe”Aktivnosti zagovaranja ženskog poduzetništva”

U okviru projekta program podrške razvoju poduzetništva BiHUB – podrška ženskom i društveno odgovornom poduzetništvu,a u okviru saradnje Biznis centra i JU ”Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i slovenske nevladine organizacije PiNA u prostorijama Biznis centra u utorak 21.09.2021.godine održan je prvi sastanak radne grupe aktivnosti zagovaranja za uključenje žena u poduzetništvo.

Sastanku su prisustvovali predstavnici javnog i realnog sektora kao i predstavnici Biznis centra, a cilj je utvrditi i dogovoriti set mjera u okviru zakonskih normi koje bi u budućnosti pomogle i olakšale uključivanju žena u poduzetničke vode.

U posljednjih nekoliko desetljećja imperativ ekonomskog i socijalnog razvoja leži u borbi za jednakost žena u odnosu na broj zaposlenih muškaraca. Na taj način bi se neravnopravnost spolova reducirala što bi ujedno dovelo do smanjenja nezaposlenosti i rezultiralo bi opštim ekonomskim rastom. Iz tog razloga su se članovi ove radne grupe odlučili za poduzimanje bitnih koraka po pitanju integriranja žena u poduzetništvo i javne politike.

Program implementira JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“  u saradnji sa slovenskom nevladinom organizacijom PiNA i uz finansijsku podršku Programa međunarodne saradnje Slovenije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.