You are currently viewing Ljekovita ulja “DahOil” proizvodi su koji će tek zavladati tržištem BiH, ali i šire

Ljekovita ulja “DahOil” proizvodi su koji će tek zavladati tržištem BiH, ali i šire

Još jedan u nizu mladih, hrabrih poduzetnika je i Selmir Duranović, koji je prošle godine pokrenuo obrt „Dahoil“ proizvodnja ljekovitih ulja. Riječ je o proizvodima koji su jedinstveni na našem tržištu, potpuno prirodni, zdravi namijenjeni prije svega otklanjanju problema disajnih puteva.

U razgovoru sa timom Biznis centra Jajce, projekta Centra za obrazovanje i druženje Selmir je rekao da je o samoj ideji razmišljao već dugo vremena. Kao diplomirani inžinjer poljoprivrede shvatio je da je priroda i ljekovito bilje Bosne i Hercegovine nedovoljno iskorišteno te da je tržištu potreban obrt poput proizvodnje ljekovitih ulja.

Zahvaljujući poticaju Općine Jajce i projektu zapošljavanja mladih YEP Selmir je dobio početna sredstva kojima je prije svega izgradio objekat, a potom pokrenuo proizvodnju ljekovitih ulja na području općine Jajce.

-Naša okolina obiluje sa dosta ljekovitih biljaka za koje smatram da nisu dovoljno iskorištene. Trenutno radim sa biljem koje mi je, tako reći, na dohvat ruke. To su smrča, jela, borovica ili kleka, te bijeli bor, odlični su za inhalacije disajnih puteva, masiranje, ali i čišćenje i osvježavanje prostorija u kojima boravite. Imate osjećaj da se nalazite usred šume, a imali boljeg osjećaja nego kada dođete u šumu i udahnete svježi, ljekoviti zrak. Upravo iz tog razloga svoj obrt sam nazvao „DAHOIL“. Moram priznati da posao nije jednostavan i ovisi o mnogo čemu. Prije svega klimatski, vremenski uslovi, vegetacija. Da bih iz jedne biljke napravio kvalitetan litar ljekovitog ulja potrebna mi je bar jedna tona bora, smrče, jele ili što već radim. Potrebni su sati i sati strpljivog rada na mašinama pomoću kojih dolazim do ulja. S druge strane naše stanovništvo nije dovoljno upućeno u sve kvalitete bilja s kojim radim, tako da i na samoj promociji mnogo moram raditi.- rekao je Duranović.

Odlazak stanovništva utiče na sve pore života u Bosni i Hercegovini, a posebno na male biznise poput Selmirovog:

-Odlazak stanovništva prije svega djeluje demotivirajuće na mnoge mlade poduzetnike, ipak ja sam se usudio da pokušam. Migracija, normalno, direktno utiče na smanjenje tržišta i dugoročno gledajući, ukoliko se ništa preventivno ne učini, BiH neće biti atraktivna za pokretanje bilo kakve proizvodnje. Istraživao sam malo kakav odnos prema start-upima imaju druge mnoge zapadne zemlje i prijatno sam se iznenadio. Mnoge zemlje novonastale obrtnike oslobađaju poreza prvu godinu poslovanja, a pojedine i besplatne poslovne prostore. To su stvari koje će motivirati bilo kojeg čovjeka da se odvaži pokrenuti posao, a u BiH upravo je to ono što nam treba. Na žalost teško da će išta od ovoga u skorije vrijeme biti. Na meni je da radim i dam sve od sebe i nadam se najboljem,a šta će sutra biti ostaje da vidimo.

Razgovarala: Amra Agić