You are currently viewing Moj veganski projekat – prilika da realizujete svoje ideje

Moj veganski projekat – prilika da realizujete svoje ideje

Zanima vas aktivizam za prava životinja i želite da djelujete na tom polju, a nemate podršku? Ako se pronalazite čitajući ovo, onda ste na pravom mjestu.

Pozivamo sve zainteresovane organizacije i osobe u BiH koje žele aktivnije da djeluju na polju prava životinja da se prijave sa svojim prijedlogom projekta.

Ukoliko razmišljate (ili već imate ideju) o projektu kojim želite promicati veganstvo kao etički i ekološki prihvatljiv način života, a nemate finansijsku podršku, mi smo tu za vas!

Rok za prijave je 08.02.2021, a u razmatranje uzimamo projekte koji bi se realizovali najranije od 03.03.2021, a najkasnije do 16.6.2021.

Projekat može biti realizovan u bilo kojem gradu na teritoriji Bosne i Hercegovine ili u online formatu.

Kakve projekte ćemo prihvatiti?

Uzimajući u obzir da većina finansijskih sredstava i podrške odlazi na ‘animal welfare’ kampanje, tj. kampanje koje za glavni cilj imaju dobrobit životinja, te jako malo sredstava i podrške ide na ‘animal liberation’ kampanje tj. kampanje koje za cilj imaju ukidanje eksploatacije svih životinja i borbu protiv karnizma i specizma, finansijski ćemo podržati projekte koje promiču veganstvo, tj. ‘animal liberation’ kampanje.

Koliko novca dajemo za projekat?

Finansiranje projekta realizuje se u obliku granta u vrijednosti do 1000 KM (hiljadu konvertibilnih maraka).
Finansiranje odlazi isključivo na programske (projektne) troškove, ne i operativne (generalne) kao što su: plate, putni troškovi (osim ukoliko nisu dio projekta, tj.nužni da se isti realizuje), ostale administrativne takse i sl.

Koji su uslovi za učestvovanje?Možete učestvovati kao pojedinac_ka (ili grupa ljudi, tj.neformalna grupa) ili kao neprofitna i nevladina organizacija. Neprofitne organizacije koje imaju godišnji organizacijski budžet veći od 500,000 KM imaju manju prednost. Također, neprofitne organizacije imaju prednost nad  fizičkim licima.
Aplikanti_ce koji_e nisu vegani_e moraju biti svjesni_e da projekat za koji traže sredstva mora biti veganski. Ukoliko je to slučaj, aplikacije će biti razmotrene.
Ukoliko učestvujete kao pojedinac_ka ili grupa ljudi, potrebno je da, ili sami budete punoljetni, ili barem jedno unutar grupe (gdje će odgovorna osoba biti punoljetna).

Projekat ne smije:

-Podržavati eksploataciju životinja u bilo kojoj formi (promocija,kupovanje i/ili bilo koji drugi vid podržavanja proizvoda životinjskog porijekla, proizvoda koji su testirani na životinjama, zooloških vrtova, ili drugih postrojenja koja profitiraju na degradiranju, ugnjetavanju i/ili ubijanju životinja

-Promovisati vegetarijanstvo, pesketarijanstvo, redukcionizam ili bilo koji drugi vid prehrane osim veganske (ukoliko se govori o prehrani) kao etički način života.

-Podržavati terorističku ili drugu zakonom zabranjenu skupinu/organizaciju.

-Odražavati govor mržnje baziran na nečijoj: rasi, vjeri, seksualnoj orijentaciji, spolu, rodu, rodnom identitetu, socijalnom statusu i sl.

-Podržavati ili uključivati stvari koje su zakonom BiH ilegalne.


Projekti koji nemaju jasan cilj i budžet neće biti finansirani.

Osobe koje rade u našoj organizaciji ili su volonteri_ke u našoj organizaciji (pod ovim se ne misli na osobe koje su se nedavno prijavile za volontiranje, jer se kao takve formalno ne vode još uvijek kao volonteri_ke) neće biti razmatrani zbog sukoba interesa.

Ukoliko aplicirate kao organizacija, bit će potrebno da dostavite dokaz o neprofitnom statusu i potvrdu da je godišnji organizacijski budžet manji od 500,000 KM.

Svi ostali detalji se nalaze u aplikacijskoj formi.

U slučaju da se odlučimo da finansiramo vaš projekat, sa vama ćemo blagovremeno obaviti kratki razgovor u prostorijama našeg udruženja, ili se čuti online video pozivom.

Aplikacijski formular se nalazi na ovom LINKU.