You are currently viewing Održana Informativna radionica u okviru USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama žena

Održana Informativna radionica u okviru USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama žena

U Velikoj sali Općine Jajce danas je održana Informativna radionica u okviru USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.  Učesnice radionice upoznate su kako da svoju poslovnu ideju predstave kroz biznis plan, kako da popune obrasce biznis plana koji je sastavni dio prijave na Javni poziv za razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena. Radionicom su predstavljeni uslovi, način prijave i drugi tehnički detalji Javnog poziva.

Sredstva dodjeljenog granta kreću se od 5.000,00 KM do 10.000,00 KM, a program podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa usmjeren je ka poticaju žena da same osnivaju preduzeća ili obrt.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i 9 jedinica lokalne samouprave iz BiH formirali su zajednički fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena. Ukupna vrijednost fonda je oko 420.000 KM, u kojem jednakim iznosom učestvuju i USAID i lokalne zajednice, a Općina Jajce dijelom je ovog projekta.

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Javni poziv za razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena koji se zajednički finansira sredstvima USAID/PPMG i Općine Jajce otvoren je do 30.7.2020. g.

Amra Agić (Biznis centar Jajce)