You are currently viewing Podrška razvoju biznisa mladih: Marija Deljak (“Sweet bite”)

Podrška razvoju biznisa mladih: Marija Deljak (“Sweet bite”)

Tokom perioda pandemije virusa Covid19 u 2020. godini, Općina Jajce kao i svake godine pružila je podršku  mladima u samozapošljavanju u okviru projekta Najbolje poslovne ideje.

„Sweet bite“ je start up firma pokrenuta i kreirana od strane mlade poduzetnice Marije Deljak koja je u početku svog razvoja dobila podršku Općine u okviru bespovratnih sredstava za rok realizacije 12 mjeseci. Mladi traže prilike za učenje i  dokazivanje, a Marija je upravo primjer mlade poduzetnice koja namjerava i već uspješno dokazuje da se sve može ukoliko volite ono što radite. Naime, start up firma „Sweet bite“,  bavi se izradom personaliziranih torti i kolača i već  iza sebe posjeduje dobar glas uzimajući u obzir zadovoljstvo kupaca te količinu truda i vremena uloženog  u  izgradnji uspješne priče.

Treba napomenuti da se vlasnica ove mlade firme nije prije bavila biznisom kućne radinosti i da joj je ovo prvi put da se upušta u poduzetničke vode. Unatoč tome, Marija ističe da joj manjak iskustva u biznisu nije predstavljao problem i da je zadovoljna dosadašnjim ulaganjima. Osim toga, namjerava unaprijediti svoje vještine i znanja te implementirati ideje koje će biti prepoznatljive i jedinstvene. U razgovoru sa predstavnicima Biznis centra, mlada Marija ističe da je za sada jako zadovoljna poslom, te da u dosadašnjem radu nije naišla ne prepreke i teškoće. Veliku podršku u radu pružaju joj porodica i poznanici.

Da je ovo još jedna uspješna priča kako u lokalnoj zajednici tako i šire govori podatak da mlada poduzetnica već ima ponude za lokalna partnerstva, ali i za proširenjem poslovanja u bližoj budućnosti. Iako konkurencija postoji, prednost biznisa ogleda se korištenjem kvalitetnog materijala, dugotrajnom lojalnošću te konstantnim unapređenjem i razvojem, ističe Marija.

Općina Jajce za najbolje poslovne ideje mladih u 2020. godini izdvojila je 100.000 KM bespovratnih sredstava namijenjenih poticaju zapošljavanja mladih, a trinaest mladih pokrenuli su vlastite biznise. Bespovratna sredstva u vidu finansijske pomoći namijenjena su za pokretanje biznisa, a realizacija projekta podrazumijeva period od 12 mjeseci.

Biznis centar Jajce