You are currently viewing SBF i Fondacija Mozaik najavili prvi regionalni sajam inovacija “Sarajevo 2020”

SBF i Fondacija Mozaik najavili prvi regionalni sajam inovacija “Sarajevo 2020”

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, 15. i 16. septembra 2020. godine organiziraju prvi regionalni virtuelni sajam inovacija ”Sarajevo 2020”. 

Poznato je da su inovatori iz država bivše Jugoslavije po broju inovacija jedni od plodonosnijih inovatora u svijetu. Neosporan je i kvalitet domaćih inovacija, uzmemo li u obzir izvanredne rezultate koje ostvaruju na međunarodnim izložbama. Međutim, iako svjetski priznati, zbog slabe povezanosti sa privredom i nedostatka kapitala, mali broj inovacija se nađe na tržištu.

”Sarajevo 2020” će na jednoj strani omogućiti inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama – kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije. 

“Cilj sajma je bitno unaprijediti proces komercijalizacije inovacija i pozicionirati BiH kao regionalni centar za inovacije. Sajam će se odvijati putem našeg novog softvera, a implementator će biti Agencija MaŠta. Startup studio je obezbijedio fond od 500.000 KM za ulaganje u inovacije koje imaju potencijal biti društveno odgovorne i profitabilne, te koje će se registrirati kao d.o.o. u BiH“,  rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni tvorac Sajma. 

Pored obezbjeđenog fonda za ulaganje, te mogućnosti da svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja, na Sajmu će biti dodijeljene novčane nagrade za najbolje inovacije.  Posjetioci će prvog dana Sajma imati priliku i poslušati priču o počecima jednog od najpoznatijih inovatora iz regiona Mate Rimca iz ”Rimac Automobili”; Bakira Kalajdžisalihovića, inovatora iz BiH koji je zaposlen u ”Boingu” gdje se i proizvodi njegova inovacija (TBC). Nakon toga, inovatori imaju priliku da predstave svoje inovacije, te da učestvuju u Nagradnom fondu koji će im omogućiti da osvoje titulu ”Inovatora godine 2020” ili neku od medalja i novčanih nagrada. Drugog dana Sajama, održavaju se individualni razgovori i pregovori, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada!

Organizator Prvog regionalnog sajma inovacija je i Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija, koja se već 11 godina zaredom održava u glavnom gradu BiH.

“Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva – „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom region da krene naprijed”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Svi zainteresirani inovatori i privrednici iz regiona za učešće na Sajmu će se uskoro moći prijaviti putem web stranice www.startupstudio.ba. Radni jezici sajma su bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski.

Organizatori očekuju učešće velikog broja inovatora, kao i zainteresiranih privrednika koji bi na ovom Sajmu mogli pronaći efikasnija rješenja za svoju proizvodnju, a oni koji su već implementirali neku od inovacija imat će priliku, zakupom štanda to i predstaviti.

Prvi regionalni virtualni sajam ”Sarajevo 2020” imat će sve mogućnosti umrežavanja i predstavljanja proizvoda i usluga kao i klasični sajmovi  – samo će posjetioci, privrednici i učesnici sajmu pristupati putem računara.

akta.ba