You are currently viewing U okviru programa BIHUB II “Podrška ženskom zelenom i održivom poduzetništvu” u organizaciji Biznis Centra Jajce u toku sedmice održan niz radionica.

U okviru programa BIHUB II “Podrška ženskom zelenom i održivom poduzetništvu” u organizaciji Biznis Centra Jajce u toku sedmice održan niz radionica.

U cilju osnaživanja učesnika/ca BIHUB II programa obuke i inkubacije u oblasti ženskog zelenog i održivog poduzetništva a kojeg Centar za Obrazovanje i Druženje – Biznis centar Jajce realizuje u okviru partnerske saradnje sa nevladinom organizacijom Kulturno izobraževalno društvo PiNA iz Slovenije održane su radionice u okviru kojih su polaznici/ce stekle osnovno razumjevanje iz oblasti registracije, finansijskog upravljanja, poreznih obaveza i računovodstvenih izvještaja.

Radionica “Pravni aspekt registracije biznisa” održana je 13.11.2023.god. i tom prilikom voditelj radionice dipl.ec Faruk Mecavica učesnicima radionice ukazao je na zakonski okvir registracije biznisa, uslove registracije, definiciji obrta, prednosti registracije obrta u odnosu na druga pravna lica.

Dana 15. i 16.11. 2023. god uslijedio je nastavak obuke iz oblasti finansija, računovodstva i poreznih obaveza.

Radionicu “Osnove finansijskog upravljanja i finansijski izvještaji” vodila je dipl.ec Elvira Omerinović i tom prilikom je učesnike/ce upoznala sa pozitivnim i negativnim utjecajima finansijskog upravljanja, eksternim utjecajim koji mogu pozitivno utjecati na finansijsko upravljanje ali i o eksternim utjecajima koji mogu imati negativan utjecaj na poslovanje kao i o parametrima poslovanja. Voditeljica je polaznike/ce upoznala i sa bitnim stavkama finansijskog izvještaja, šta svaki finansijski izvještaj mora sadržavati kao i o važnosti finansijskog planiranja.

Radionicu “Porezne obaveze i računovodstveni izvještaji” vodila je dipl.ec Irena Lukić Ljubičić. Svoje dugogodišnje iskustvo u radu i stečeno znanje uspješno je prenijela učesnicima radionice i tom prilikom ih upoznala o njihovim poreznim obavezama prema državi ali i obavezama države prema njima, kao što su povrat poreza i druge olakšice.

Dio obuke o računovodstvenim izvještajima su pobudili jako puno pžnje kod učesnika/ca radionice s obzirom na to kako su sami istakli da nisu imali priliku upoznati se sa važnim računovodstvenim pojmovima, kategorijama, pravilima i načelima.

Nadamo se da će stečeno znanje u okviru BIHUB II programa obuke i inkubacije u oblasti ženskog zelenog i održivog poduzetništva naši kandidati/kinje iskoristiti i postati uspješni poduzetnici/e.

Projekat sufinansira Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Republike Slovenije.