You are currently viewing Za ublažavanje posljedica pandemije u mašinskom, drvnom i metalnom sektoru 3 mil EUR – Objavjen poziv za prijave

Za ublažavanje posljedica pandemije u mašinskom, drvnom i metalnom sektoru 3 mil EUR – Objavjen poziv za prijave

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom, GIZ je objavio danas, 30. avgusta, javni Poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora.

(Foto: Dobrovizcki/shutterstock.com)


U okviru poziva 3 mil EUR granta će biti dostupno za mjere oporavka mikro, malih i srednjih preduzeća u metalnom, mašinskom i drvnom sektoru u Bosni i Hercegovini.
Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 EUR, a grantovi će se moći koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, primjene vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga itd.
– Prerađivačka industrija teško je pogođena pandemijom COVID-19. Lanci snadbijevanja su poremećeni, preduzeća rade smanjenim kapacitetom i veliki broj radnih mjesta je u opasnosti. S druge strane, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizirati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal. Iz tog razloga, Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke pomoći će malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele – rekao je Nils Wetzel, menadžer projekta EU4BusinessRecovery ispred GIZ-a.


Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku.
Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 mil EUR, a zajednički ga finansiraju EU (13 mil EUR) i Vlada Savezne Republike Njemačke (700.000 EUR). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine

ba.ekapija.com